Европска заедница

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Именка[уреди]

Сопствена именка женски род


Значење[уреди]

Wikimedia
Во Википедија има статија за Европска заедница.

Наднационална организација создадена во педесеттите години на дваесеттиот век со цел економски и политички да ги зближи нациите на Европа. Од 2003 година, следниве нации се членки на Европската заедница: Австрија, Белгија, Бугарија, Германија, Грција, Данска, Естонија, Ирска, Италија, Кипар, Латвија, Литванија, Луксембург, Малта, Обединето Кралство, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Словенија, Унгарија, Финска, Франција, Холандија, Хрватска, Чешка, Шведска, Шпанија.


Етимологија[уреди]

Кованица од европска и заедница.