Австрија

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Австрија.

Држава во Централна Европа, членка на Европската заедница. Официјално име Република Австрија (герм. Republik Österreich), главен град Виена.


Етимологија[уреди]

Од латинскиот Austria; латинизација на германскиот ostar (источен), од протогерманскиот *austra (источен), од протоиндоевропскиот *aus (сјае)


Изведени зборови[уреди]

Австриец

Австријци

Австријка

Австријки

австриски