Виена

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Виена.

1. Главен град на Австрија.

2. (метонимија) Владата на Австрија.


Етимологија[уреди]

Македонското име Виена, официјалното германско име Wien, англиското Vienna, како и имињата на градот во повеќето јазици, најверојатно се добиени од келтското име на населбата. Според некои името доаѓа од зборот Vedunia што во превод би значело шумски поток, коешто подоцна мутирало во Виена, Vienna и Wien. Според друга теорија името доаѓа од староримската населба Виндобона, што најверојатно значи бел под, од коешто подоцна настанале Vindovina, Vídeň (чешки) и Wien.

Името на градот на унгарски e Bécs, на босански, хрватски и српски e Beč, на отомански турски е Beç. Овој назив на градот има поинакво потекло, најверојатно словенско потекло.

На словенечки градот се вика Dunaj што истовремено во словенечкиот јазик е називот на реката Дунав.


Изведени зборови[уреди]

виенчанец

виенчани

виенчанка

виенчанки

виенчанче

виенчанчиња

виенски