Главна страница

Од Викиречник
Прејди на: содржини, барај
Добре дојдовте на Викиречник,
слободен мултијазичен речник, што може секој да уредува.
Петок 13 јануари 2017 г. имаме
4.183 статии на македонски јазик.
Природни науки
Општествени науки
Географија
Технологија и применети науки
Уметност и култура


Збор на седмицот
HSutvald2.svg
Седмица 2
Збор: речник
Зборовна група: Именкa
Хифенација: реч·ник ед, реч·ни·ци мн
Изговор: [ˈrɛt͡ʃ.nik]
Транскрипција: rečnik
Потекло: од rěčь (cu).
Додавање на зборови
Напиши глагол на македонски јазик
Овде внесете глагол (инфинитив):


Feather 150 transparent.png
Напиши придавка на македонски јазик
Овде внесете придавка:


Feather 150 transparent.png

Азбучен индекс


Што е Викиречник?

Викиречник на македонски јазик e проект за производство на слободен, мултијазичен речник со дефиниции, етимологија, изговор, цитати, синоними, антоними и преводи. Викиречникот е сестрински проект на енциклопедијата Википедија.

Проектот започна на 30 ноември 2004 година. Македонското издание на Викиречникот засега има 4.183 статии.

Сакате да помогнете? Започнете со нашиот вовед!
Други области
  • Селска чешма — Централниот форум за дискусија на Викиречник, место каде што можете да поставувате прашања и да давате коментари.
  • Портал на заедницата — Проекти, ресурси и активности за сите кои сакаат да се вклучат во проектот.
  • На други јазици — Викиречник е повеќејазичен проект - освен на македонски, Викиречник е достапна и на 172 други јазици.
Збратимени проекти

Викиречник е проект на фондацијата Викимедија — непрофитна организација, која опфаќа и други проекти:

Википедија Википедија
Слободна енциклопедија
Викиизвор Викиизвор
Библиотека на дела со права за слободна употреба
Викицитат Викицитат
Збирка на цитати
Викикниги Викикниги
Учебници и прирачници со права за слободна употреба
Викиуниверзитет Викиуниверзитет
Материјали и активности за учење со права за слободна употреба
Викивести Викивести
Вести со права за слободна употреба
Викивидови Викивидови
Именик на видови
Заедничка ризница Заедничка ризница
Складиште на слики и други мултимедијални содржини
Википодатоци Википодатоци
База на слободни знаења
Мета-Вики Мета-Вики
Усогласување на проектот „Викимедија“