Прејди на содржината

јануари

Од Викиречник

Македонски[уреди]

јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: јануар
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

 • МФА(помош): [januˈaɾi]
 • Аудио:(file)
 • Слогови: ја‧ну‧а‧ри

Правопис[уреди]

Имињата на месеците како и имињата на деновите се пишуваат со мала буква. Со голема буква се пишуваат месеците во празниците каде има број: 1 Мај, 2 Август, 8 Септември. Во случај бројот да се пишува со букви тогаш месецот се пишува со мала буква: Први мај, Втори август, Осми септември.

Значење[уреди]

 1. Првиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Има 31 ден. Претходи декември, следува февруари.

Синоними[уреди]

 1. Месец во годината.

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Јануари го добил името според грчкиот збор (Ιανουάριος) и латинскиот (-{Iānuārius}-). Наречен е според Римскиот бог Јанус, богот на сите почетоци, премини, куќни порти, Сонцето и светлината.

Самото име како назив за првиот месец од годината води потекло од Римската митологија, од каде што потекнува и латински збор за порта - ianua. Јануари се сметал за порта кон остатокот од годината.


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: January
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Một
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Januar
 • Грчки:
 • Италијански: gennaio
 • Јапонски:
 • Каталонски: gener
 • Кинески:
 • Окситански: genièr
 • Полски: styczeń
 • Португалски: janeiro
 • Руски: январь
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: janvier
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: enero