Прејди на содржината

август

Од Викиречник

Македонски[уреди]

јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: аугуст
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

 • МФА(помош): [ˈavɡust]
 • Аудио:(file)

Значење[уреди]

 1. Осмиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Претходи јули, следува септември.

Синоними[уреди]

 1. Месец во годината.

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: August
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Tám
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: August
 • Грчки:
 • Италијански: agosto
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Француски: août
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: agosto