хипер (префикс)

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Префикс


Значење[уреди]

1. Означува претерана особина на нешто, на некоја состојба или на личност.

  • Хиперактивно дете.
  • Според одредени извори денес 20% од светското население страда од хипертензија.

2. Означува повисоко ниво.

  • Хиперсонично ниво.

3. (математика) Означува векторски простор со 4 или повеќе димензии.

  • Хиперсфера

4. Означува однос во системот за пренасочување, преку хиперврски кои овозможуваат да се премине директно од еден дел во документот во друг, или од еден документ во други документи.

  • Хиперврска, хипертекст


Антоним[уреди]

хипо


Етимологија[уреди]

Од старогрчкиот збор ὑπέρ, hyper што значи „над“, „преку“.


Кованици[уреди]

хиперактивен

хиперактивност

хиперврска

хипермаркет

хиперсомнија

хиперсоничен

хиперсфера

хипертекст

хипертензија

хипертензичен

хипертрофија

хипертрофира

хипертрофиран