речник

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

реч·ник ед, реч·ни·ци мн

Изговор[уреди]

Македонски: « [ˈrɛt͡ʃ.nik]  »

Значења[уреди]

[1] (лингвистика) книга во која се собрани зборови на еден јазик, обично по азбучен ред.
[2] сите зборови на еден јазик; зборовите со кои се служи одделен човек, особено писател.

Примери[уреди]

Еднина Множина
Неопред. форма речник речници
Определ. форма речникот речниците
Определ. блиска речников речнициве
Определ. далеч. речникон речницине
Вокатив речникy речници
[1] правописен речник
[1] речник на литературниот јазик
[1] етимолошки речник
[1] енциклопедиски речник
[1] македонско-руски речник
[2] Ученикот покажа слаб речник.
[2] Богат е речникот на нашиот јазик.
[2] Речникот на нашите современи писатели.

Синоними[уреди]

[1] лексикон, вокабулар, глосар, словар
[2] дискурс, говор, стил, манир

Деривати поими[уреди]

[1] толковен речник, правописен речник, етимолошки речник, синонимен речник, енциклопедиски речник

Етимологија[уреди]

(Постави датум) од Старословенски rěčь. Слична со Руски речник, со Бугарски речник, со Српски речник.

Потомци[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

Наводи[уреди]

[1] Блаже Конески и Крум Тошев. Македонски правопис со правописен речник. Државно книгоиздателство на “Македонија”. Скопје. 1950 г.