човек

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

човек ед, луѓе мн

Значења[уреди]

[1] Како одделно и особено суштество меѓу другите суштества.
[2] Како одделно лице, како некој.
[3] Означува лице за кое се карактеристични особините изразени со другата именка - може и со предлогот „од“.
[4] Може и со посвојна заменка или придавка - означува лице што е во блиски врски со друго означено лице, или под негово влијание, на негова страна, негов приврзаник.
[5] Лице со позитивни морални особини.
[6] Возрасен маж.
[7] Фамилијарно, за израз на определен однос кон определено лице.
[8] Некојси, еден човек.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: human, person
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: человек
 • Германски: Mensch
 • Грчки:
 • Турски: insan
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: