Прејди на содржината

оториноларингологија

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка женски род

Членувана форма: оториноларингологијата


Читање и изговор[уреди]

 • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

(медицина) Специјалност на медицината за дијагностицирање и лекување на болестите на ушите, носот, грлото и во делот на главата и вратот.


Етимологија[уреди]

Кованица од префиксите ото и рино, и зборот ларинкс.


Изведени зборови[уреди]

оториноларинголог

оториноларинголошки


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: otorhynolaryngology
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: