Категорија:Кинески јазик по ниво

Од Викиречник

Категориите за Почетен, Основен, Среден и Напреден кинески јазик се засноваат на „“ категориите, определени од тестот на познавање на кинескиот јазик („Ханји Шуипинг Каоше“ или ХШК). Материјалите составени од одборот на ХШК се сметаат за дела во јавниот домен по Член 5 од Законот за авторски права на Народна Република Кина.

Викиречник ХШК
одбор
ниво вкупно
зборови
вкупно
знаци
Почетен мандарински 1 1033 800
Основен мандарински 2 2019 803
Среден мандарински 3 2205 591
Напреден мандарински 4 3583 671

Вкупниот број на зборови на листата на комитетот на ХШК изнесува 8840. Доколку некој збор не е на листата, истиот нема да биде класификуван како почетнички, основен, среден или напреден.


Поимите се подредени по латиничен азбучен ред според системот за транскрипција пинјин.


Погледајте: Прилог:ХШК листа на мандарински зборови за целосна листа подредена по пинјински редослед.

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 3 поткатегории од вкупно 3.