Прејди на содржината

Од Викиречник

Повеќејазично[уреди]

Етимологија[уреди]

Пиктографски, претставува оклоп од желка.

Хански знак[уреди]

(клуч 102 +0, 5 потези, цангџиски внос 田中 (WL), читириаголен 60500)

  1. оклоп, школка
  2. нокти
  3. првото од десетте небесни стебла

Наводи[уреди]


Кантонски[уреди]

Знаци[уреди]

(Јеjл gaap3)


Јапонски[уреди]

Канџи[уреди]

(чест канџи — „џојо“)

Читање[уреди]

Сложенки[уреди]


Корејски[уреди]

Ханџа[уреди]

(хангул 갑, преработено gap, МекКан-Рајшауер kap, Јејл kap)


Мандарински[уреди]

Знаци[уреди]

(пинјин jiǎ (jia3), shèng (sheng4), tián (tian2), yìng (ying4), Вејд-Џајлс chia3, sheng4, t'ien2, ying4)

Сложенки[уреди]


Виетнамски[уреди]

Хански знак[уреди]

(giáp, giẹp, kép, nháp, ráp)