Загреб

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Загреб.

Главен град на Хрватска.


Етимологија[уреди]

Според едни извори доаѓа од глаголот zagrepsti со значење вкопува. Според други доаѓа од стариот збор b(e)reg со значење брег.


Изведени зборови[уреди]

загрепчанец

загрепчани

загрепчанка

загрепчанки

загрепчанче

загрепчанчиња

загрепски