Љубљана

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Љубљана.

Главен град на Словенија.


Етимологија[уреди]

Постојат неколку верзии за потеклото на името:

1. Произлегува од древниот словенски град наречен Laburus.

2. Доаѓа од латинскиот Aluviana според поплавите кои настанувале во градот.

3. Доаѓа од од зборот Laubach („мочуриште“).

4. Потекнува од словенскиот збор Luba („љубена“).

Изведени зборови[уреди]

љубљанчанец

љубљанчани

љубљанчанка

љубљанчанки

љубљанчанче

љубљанчанчиња

љубљански