je

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

je

лична заменка[уреди]

je - (лична заменка прво лице еднина, , множина nous, директен објект me, индиректен објект me, нагласена форма moi, присвојна заменка mon)

 1. јас
  Лична заменка за прво лице еднина - ненагласена форма.
  Се користи исклучиво како предмет во реченицата.
  Никогаш не се користи самостојно, односно после заменката je мора да има и глагол.
  Пред самогласки или пред буквата h преминува во j'

  Je suis en France.
  Јас сум во Франција.
  Je m’appelle Isabelle.
  Јас се викам Изабела.
  J’habite à Paris.
  Јас живеам во Париз.