јас

Од Викиречник

Македонски[уреди]

jaс долга форма на директниот предмет: мене кратка: ме долга форма на индиректниот предмет: мене кратка: ми

Читање и изговор[уреди]


Значење[уреди]

 1. Лична заменка за прво лице еднина; се однесува на лицето што зборува
  Јас живеам во Скопје.
  Јас се викам Весна.
  Кој сака да оди со него? Јас.
Лични заменки
број лице подмет директен предмет индиректен предмет
без предлози со предлози
долга кратка долга кратка

присвојна

еднина I јас мене ме мене ми мене
II ти тебе те тебе ти тебе
III м.р. тој него го нему му него
ж.р. таа неа ја нејзе ѝ неа
с.р. тоа него го нему му него
множина I ние нас нè нам ни нас
II вие вас ве вам ви вас
III тие нив ги ним им нив

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Извори[уреди]

Референца[уреди]

јас во Дигитален речник на македонскиот јазик − drmj.eu


Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: ја
 • Тетово:
 • Штип:

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански: unë
 • Англиски: I
 • Арапски: أنا
 • Босански: ja
 • Бугарски: аз
 • Германски: ich
 • Грчки: εγώ
 • Италијански:io
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски: ja
 • Португалски: eu
 • Руски: я
 • Српски: ја
 • Француски: je, moi
 • Хрватски: ja
 • Шведски: jag
 • Шпански: yo