тоа

Од Викиречник

Македонски[уреди]

тоа долга форма на директниот предмет: него кратка: го долга форма на индиректниот предмет: нему кратка: му
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола: то
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: тоа или оноа
 • Тетово:тоа или она
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: то'а /to'a/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -оа

Значење[уреди]

 1. Трето лице еднина среден род.

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Извори[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: it
 • Арапски:
 • Босански: to
 • Бугарски: това
 • Германски: das
 • Грчки: αυτό
 • Италијански: questo
 • Јапонски: これ () (коре (ва))
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски: это
 • Српски: то/to
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: