му

Од Викиречник
Прејди на: содржини, барај

Македонски[уреди]

му основна форма: тој или тоа

Зборот во различни македонски дијалекти

  • Битола:
  • Воден:
  • Дебар:
  • Горна Џумаја:
  • Кавадарци:
  • Кичево:
  • Крива Паланка:
  • Куманово:
  • Лерин:
  • Малешевија:
  • Охрид:
  • Преспа:
  • Пустец:
  • Прилеп:
  • Струмица:
  • Скопје: му
  • Тетово:
  • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: му' /mu'/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима:

Значење[уреди]

  1. Кратка форма на тој како индиректен предмет;
  2. Кратка форма на тоа како индиректен предмет.