нему

Од Викиречник

Македонски[уреди]

нему основна форма: тој или тоа
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: нему
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: не'|му /ne'|mu/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -ему

Значење[уреди]

 1. Долга форма на тој како индиректен предмет;
 2. Долга форма на тоа како индиректен предмет.