j'

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

j'

лична заменка[уреди]

j' - je лична заменка за прво лице еднина пред зборови кои почнуваат со самогласки или со буквата h

 1. јас
  Личната заменка je пред зборови кои почнуваат со самогласки или со буквата h се пишува како j' споено заедно со зборот кој следи

  J'ai deux soeurs.
  Јас имам две сестри
  J’habite à Paris.
  Јас живеам во Франција.