занимање

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Читање и изговор[уреди]

 • Читање: зани|мање /zani|manje/

Значење[уреди]

 1. Дејност со која се занимава некој; на пример било која услуга, хоби, трговија, производство или занает;
 2. Дејност што служи како извор на егзистенција;

Синоними[уреди]

 1. Дејност што служи како извор на егзистенција

Антоними[уреди]

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Англиски: occupation
 • Арапски': وظيفة /waʐīfa/
 • Германски: Beruf
 • Грчки: απασχόληση /apaschólisi/
 • Италијански: occupazione
 • Јапонски: 仕事 /しごと, shigoto/, 職業 /しょくぎょう, shokugyō/
 • Кинески: 职业 /zhíyè/
 • Француски: occupation
 • Шпански: ocupación
 • Руски: занятие /zanjátije/