работа

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

работа ед, работи мн

Значења[уреди]

[1] Дејност со која се произведува нешто.
[2] Дејноста со која се обезбедува егзистенцијата.
[3] Нешто што е веќе извршено или допрва треба да се изврши.
[4] Дејност, систем од мерки за создавање, изготвување, обработување на нешто.
[5] Литературно, научно или уметничко дело.
[6] Ученичка писмена задача.
[7] Квалитетот на нешто изработено, на производот.
[8] Пројава, постапка, резултат од трудот на некого, дело што носи белези карактеристични за определен човек или луѓе, дело.
[9] Должност, надлежност.
[10] Нешта, предмети, облека, покуќнина и сл.
[11] Предмет, услови, прашање; настан, случка, појава, положба, состојба, главното, суштината.
[12] Извик со кој се изразува запрепастување поради нешто непријатно.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: work
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: работа
 • Германски: Arbeit
 • Грчки:
 • Турски:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански:
Бугарија Бугарски

работа ж (множина: работи) [1]

 1. работа

Наводи[уреди]