Прејди на содржината

еднофазен

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Придавка машки род

Множина: еднофазни

Женски род: еднофазна

Среден род: еднофазно


Значење[уреди]

Што се однесува на, или има една фаза.

 • Еднофазна струја може да се добие од трифазна со поврзување на една од трите фази и нулата.


Синоними[уреди]

монофазен


Етимологија[уреди]

Од фазен со префиксот едно.


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: single-phase
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: monophasé
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: