Прејди на содржината

монофазен

Од Викиречник

Македонски

[уреди]

Придавка машки род

Множина: монофазни

Женски род: монофазна

Среден род: монофазно


Значење

[уреди]

Што се однесува на, или има една фаза.

 • Монофазна струја може да се добие од трифазна со поврзување на една од трите фази и нулата.


Синоними

[уреди]

еднофазен


Етимологија

[уреди]

Од фазен со префиксот моно.


Превод на други јазици

[уреди]
 • Албански:
 • Англиски: single-phase
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: monophasé
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: