Охрид

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Охрид.

Град во југозападниот дел на Република Македонија.


Етимологија[уреди]

Според една легенда, која ја запишале Браќата Миладиновци, кога се правела Охридската крепост, царот Јустинијан се качил на ридовите на кои лежи градот и гледајќи ја прекрасната околина извикал „ох рид“, т.е. каков убав рид и оттогаш останало градот да се вика Охрид.


Изведени зборови[уреди]

охриѓанец

охриѓани

охриѓанка

охриѓанки

охриѓанче

охриѓанчиња

охридски