expérience

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

expérience

именка[уреди]

expérience женски род (expériences множина)

 1. експеримент, тест
  une expérience de chimie
  хемиски екперимент
 2. искуство - како збир од случки и настани во текот на животот
  Cette expérience est toujours autant impressionnante.
  Ова искуство е сè уште импресивно. (како и порано).
 3. искуство - како знаење или вештина
  L'expérience est souvent un critère important pour l'embauche.
  Искуството е често пати важен критериум за вработување.