тест

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

тест ед, те·сто·ви мн

Изговор[уреди]

Македонски: « [tɛst]  »

Значења[уреди]

Еднина Множина
Неопред. форма тест тестови
Определ. форма тестот тестовите
Определ. блиска тестов тестовиве
Определ. далеч. тестон тестовине
Вокатив тестy тестови
[1] татко на жената, на сопругата, дедо.
[2] обид, испробување, проба

Примери[уреди]

[2] тест на издржливост
[2] тест на компјут
[2] Тестови и прашања со кое се испробува способноста и интелигенцијата на некого.

Синоними[уреди]

[1] свекор

Деривати поими[уреди]

[2] обид, испробување, проба

Етимологија[уреди]

(Постави датум) од Англиски test.

Потомци[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

Наводи[уреди]

[1] Блаже Конески и Крум Тошев. Македонски правопис со правописен речник. Државно книгоиздателство на “Македонија”. Скопје. 1950 г.