Прејди на содржината

année

Од Викиречник
Франција Француски

изговор

[уреди]

année

именка

[уреди]

année ж.р. ( множина - années )

 1. година - време кое е потребно земјата да направи еден круг околу сонцето

Се користи за опишување на целиот годишен распон, а најчесто се користи со редни броеви (прва, втора, трета...) во изрази кои воведуваат неопределени количини (неколку години, илјадници години...) и други временски изрази како што се:

 1. l’année dernière
  минатата година
  l’année prochaine
  следната година
  chaque année
  секоја година
  Bonne année !
  Среќна Нова Година !
  L'année commence le 1er janvier et se termine le 31 décembre.
  Годината започнува на 1ви Јануари, а завршува на 31ви Декември.
  La liste des cours pour la deuxième année.
  Листа на курсеви за втора година


поврзани зборови

[уреди]

an