an

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

an

именка[уреди]

an м.р. ( множина - ans )

 1. година - време кое е потребно земјата да направи еден круг околу сонцето

Обично се користи со број: кој ја покажува возраста, кога се бројат годините или кога се опишува колку пати се прави нешто во текот на годината.

 1. J'ai vingt cinq ans.
  Јас имам дваесет и пет години.
  Je suis allée en France il y a deux ans.
  Отидов во Франција пред две години.
  Je vais en France deux fois par an.
  јас одам во Франција два пати годишно.

поврзани зборови[уреди]

année