Од Викиречник
Знак 山 
Кодно местоU+5C71

Translingual[уреди]

потезен ред
потезен ред
потезен ред
Податотека:山-cursive.png

Фоносемантичко толкување[уреди]

Старокинески почеток /*s-/ ја дава семантичката вредност мал/тенок. Завршна согласка /*-n/ ја дава семантичката вредност се држи до/е близу до. Пиктограм (象形) на планина со стрмни сртови сместени недалеку → тумба; хумла. Поради овие одлики, храмовите и рудниците се сместени на такви места. Извор: Howell & Morimoto

Етимологија[уреди]

Идеограм (指事) –— три планински врва. Во коскеното писмо биле претставени како триаголници, напспроти денешните исправени црти. Спор. , особено постарите облици.

山 山 山 山
Коскено писмо Бронзени записи Големо печатно писмо Мало печатно писмо

Кинески знак[уреди]

(клуч 46 +0, 3 потези, цангџиски внос 山 (U), читириаголен 22770)

 1. планина, рид, врв

Приближни поими[уреди]

Сродни поими[уреди]

Наводи[уреди]


Кантонски[уреди]

Знак[уреди]

(јитпинг saan1, Јеjл saan1)

Изговор[уреди]

Именка[уреди]

Грешка во скриптата: Нема модул наречен „headword“.

 1. планина

Изведенки[уреди]


Хака[уреди]

Знак[уреди]

(ПОЏ san, Гуангдунг san1, хагфа пинјим san1)

Наводи[уреди]


Јапонски[уреди]

Канџи[уреди]

(канџи од 1 степен — „кјојку“)

Читања[уреди]

Сложенки[уреди]

 • Јапонски: 山伏 (Јапонски: やまぶし, јамабуши): планински испосник
 • Јапонски: 山頂 (Јапонски: さんちょう, санчо): планински врв
 • Јапонски: 火山 (Јапонски: かざん, казан): вулкан
 • Јапонски: 氷山 (Јапонски: ひょうざん, хјозан): санта
 • Јапонски: 大山 (Јапонски: おおやま или Јапонски: たいざん, оојама или тајзан): голема планина
 • Јапонски: 小山 (Јапонски: こやま, којама): мала планина
 • Јапонски: 山国 (Јапонски: やまぐに, јамагуни): планински крај
 • Јапонски: 山吹 (Јапонски: やまぶき, јамабуки): јапонска роза
 • Јапонски: 山水 (Јапонски: さんすい, сансуј): предел, пејзаж
 • Јапонски: 山人 (Јапонски: やまびと, јамабито): планинци, горјани
 • Јапонски: 山茶 (Јапонски: さんちゃ, санча): планински чај
 • Јапонски: 山岳 (Јапонски: さんがく, сангаку): планини
 • Јапонски: 山路 (Јапонски: さんろ, санро): планинска врвица
 • Јапонски: 山川 (Јапонски: さんせん, сансен): планини и реки
 • Јапонски: 山犬 (Јапонски: やまいぬ, јамајну): планинско куче
 • Јапонски: 花果山 (Јапонски: かかざん, каказан): цветоплодна планина

Именка[уреди]

(хирагана やま, ромаџи yama)

 1. планина

Корејски[уреди]

Ханџа[уреди]


Умхун:

 • Глас (хангул): 산 (преработено: san, МекКан-Рајшауер: san, Јејл: san)
 • Име (хангул): 메 (преработено: me, МекКан-Рајшауер: me, Јејл: mey)

Сложенки[уреди]


Мандарински[уреди]

Изговор[уреди]

Знак[уреди]

(пинјин shān (shan1), Вејд-Џајлс shan1)

Сложенки[уреди]


Среднокинески[уреди]

Знак[уреди]

(*shrɛn)


Јужномински[уреди]

Знак[уреди]

(ПОЏ san, soaⁿ, ТЛПА san (san1), суан (suann1))

Наводи[уреди]


Ву[уреди]

Изговор[уреди]

Грешка во скриптата: Нема модул наречен „headword“. (Shanghai) (Taihu Wu): sĘ(52)

Наводи[уреди]