Прејди на содржината

хронометрија

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

хро·но·ме·три·ја ед, хро·но·ме·трии мн

Изговор[уреди]

Македонски: « МФА?  »

Значења[уреди]

Еднина Множина
Неопред. форма хронометрија хронометрии
Определ. форма хронометријата хронометриите
Определ. блиска хронометријава хронометрииве
Определ. далеч. хронометријана хронометриине
Вокатив хронометријо хронометрии
[1] (физика) наука која се занимава со мерењето на време.

Сродни поими[уреди]

[1] хронометар

Етимологија[уреди]

(XIV век п.н.е.) oд Антички грчки χρόνος („време“) и μέτρηση („мерење“), композит на хронометар и -ја.

Превод на други јазици[уреди]

Наводи[уреди]

[1] Блаже Конески и Крум Тошев. Македонски правопис со правописен речник. Државно книгоиздателство на “Македонија”. Скопје. 1950 г.