хеликоптер

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
хеликоптер

Македонски[уреди]

Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје:
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

 • Читање: хе | ли | коп | тер (|=поделба на слогови, '=акцент)
 • Рими:

Значење[уреди]

 1. Апарат за летање кое се крева и спушта со помош на вртечки перки.

Синоними[уреди]

Етимологија[уреди]

Англиски: helicopter

Потекло[уреди]

Превод на други јазици[уреди]