Прејди на содржината

тебе

Од Викиречник

Македонски[уреди]

тебе основна форма: ти
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: тебе
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: те'|бе /te'|be/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -ебе

Значење[уреди]

 1. Долга форма на ти како директен и индиректен предмет.