нога

Од Викиречник

Старословенски   [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

нога ед, ногꙑ мн

Изговор[уреди]

Старословенски: « [noga]  »

Значења[уреди]

[1] (анатомија) нога, крак.
[2] стапалка

Примери[уреди]

[1] ісходѧше нz домоу, лн нz града того, oтътрѧсѣте прахъ отъ нога вашнхъ

Етимологија[уреди]

(Постави датум) од Прасловенски noga.

Потомци[уреди]

Еднина Дуален Множина
Номинатив нога ноѕѣ ногꙑ
Акузатив ногъі ногоу ногъ
Генитив ноѕѣ ногама ногамъ
Локатив ногѫ ноѕѣ ногꙑ
Датив ногоѭ ногама ногами
Инструментал ноѕѣ ногоу ногахъ
Вокатив ного ногꙑ ноѕѣ
[1] Западнословенски јазици:
 • Старословенски:
 • Словенечки: nôga

Наводи[уреди]

Дерксан, Рик, Etymological Dictionary of the Slavic Inherited Lexicon. Бостон, 2008 г., с. 1-726.


Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

нога ед, нозе мн

Значења[уреди]

[1] Еден од деловите на телото на човекот и на животните со кој се оди.
[2] Долниот дел од ногата на човекот, од глуждот до прстите.
[3] Како мера за должина, должината на стапалото.
[4] Дел на кој стои некој предмет.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: leg, foot
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: крак
 • Германски: Fuß, Bein
 • Грчки:
 • Турски: ayak, bacak
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: