крак

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

крак ед, краци мн

Значења[уреди]

[1] Нога.
[2] Тоа што по обликот наликува на нозе или што во целината на предметот, телото има уочлива должина.
[3] Издолжен дел од телото на некои животни (медуза, октопод, рак).
[4] Дел што се одвојува од нешто (железничка линија, река, одвод) и продолжува во друг правец.
[5] Една од правите линии што го формираат аголот.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: leg, foot
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: крак
 • Германски: Fuß, Bein
 • Грчки:
 • Турски: ayak, bacak
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански:
Бугарија Бугарски

крак м (множина: крака) [1]

 1. крак, нога

Наводи[уреди]