малку

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

малку
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: малку
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: мал'|ку /mal'|ku/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -алку

Значење[уреди]

 1. Прилог за количество. Означува или мала количина или мал број.
  Примери: Малку жито. Малку години. Малку деца.

Синоними (збор со исто значење)[уреди]

 1. Означува мал број.

Антоними (збор со спротивно значење)[уреди]

 1. Означува или мала количина или мал број.

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Извори[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски:
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: