Предлошка:Статија

Од Викиречник

Македонски[уреди]

збор множина: збор|ови
-глагол: зборува
-придавка: зборовен
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје:
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: збо'р /zbo'r/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -ор

Значење[уреди]

 1. Прво значење;
 2. Второ значење;
 3. Трето значење.

Синоними (збор со исто значење)[уреди]

 1. Прво значење
 2. Второ значење
 3. Трето значење

Антоними (збор со спротивно значење)[уреди]

 1. Прво значење
 2. Второ значење
 3. Трето значење

Етимологија[уреди]

Текст.

Потекло[уреди]

Текст.

Извори[уреди]

Презиме, име. (Година на издавање). Наслов на изворот. Град на издавање: Издавач

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: word
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: