зборува

Од Викиречник

Македонски[уреди]

зборува - несвршен глагол

Значење[уреди]

 1. Говори, комуницира со помош на зборови, разговара, вербално изразува мисли или опишува некое дејства.
  • Зборувај малку потивко, децата спијат.
  • Сега јас ќе зборувам, а ти да слушаш.
  • Денес зборував со сестра ти на телефон.
 2. Користи некој странски јазик
  • Дали зборувате некој странски јазик?
  • За тоа работно место потребно е да знаете да зборувате англиски.
 3. Раскажува, кажува нешто
  • Во филмот се зборува за една храбра жена.
  • Секој ден ти зборувам колку е важно да си здрав.

Менување на глаголот[уреди]

Синоними[уреди]

вели
говори
комуницира
разговара
раскажува

Изведени зборови[уреди]

Етимологија[уреди]

Превод на други јазици[уреди]