Кјељце

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка среден род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Кјељце.

Важен трговски и културен центар во јужна Полска, во Светокришките Планини.


Етимологија[уреди]

Постојат повеќе варијанти за потеклото на името Кјељце:

  • Според името на основачот на местото кој бил од благородничкото семејство Кјељц
  • Според Келтите кои претходно живееле на тие простори.


Изведени зборови[уреди]

кјељчанец

кјељчани

кјељчанка

кјељчанки

кјељчанче

кјељчанчиња

кјељски