Варшава

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Варшава.

1. Главен град на Полска.

2. (метонимија) Владата на Полска.


Етимологија[уреди]

Варшава на полски значи „што му припаѓа на Варш“. Варш (скратено име од Варчислав) бил благородник во 12/13 век кој го поседувал селото лоцирано на местото од денешниот Мариенштат.


Изведени зборови[уреди]

варшавјанец

варшавјани

варшавјанка

варшавјанки

варшавјанче

варшавјанчиња

варшавски