Белград

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Белград.

Главен град на Србија, претходно на Србија и Црна Гора и на Југославија.


Етимологија[уреди]

Комбинација од зборовите бел и град.


Изведени зборови[уреди]

белграѓанец

белграѓани

белграѓанка

белграѓанки

белграѓанче

белграѓанчиња

белградски