verser

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]


глагол[уреди]

verser

 1. налева, наточува, сипе, тура, истура течност во некој сад
  • Elle verse du lait dans le verre. - Таа истура млеко во чашата.
  • Јe me suis versé un verre de vin blanc. - Си налеав една чаша со бело вино.
 2. пролее
  • Il a versé du sang pour ce pays. - Тој пролеал крв за оваа земја.
 3. прави плаќање, уплатува, депонира, плаќа однапред
  • Comment puis-je verser de l'argent sur mon compte ? - Како може да уплатам пари на мојата сметка?

Изведени зборови[уреди]