toujours

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

toujours

прилог[уреди]

toujours

 1. секогаш
  антоним - jamais
  -
  Il est toujours en retard.
  Тој секогаш касни.
  Il parle toujours de son travaille.
  Тој секогаш зборува за својата работа.
 2. сè уште
  синоним - encore
  -
  Il l’aime toujours.
  Тој сè уште ја сака.
  Elle n'est toujours pas revenue.
  Таа сè уште не се вратила.


Забелешка[уреди]

Во негативни конструкции, местото на негативната честичка pas e на различно место во зависност од значењето

pas toujours - не секогаш

toujours pas - сè уште не


Изведени термини[уреди]

de toujours - постојано, за цел живот, доживотно

depuis toujours - отсекогаш

pour toujours - засекогаш

toujours est-il que - сепак