Прејди на содржината

rappeler

Од Викиречник
Франција Француски

изговор

[уреди]

rappeler

глагол

[уреди]

rappeler

 1. Се јавува повторно, повикува повторно, вика повторно
  Il ne vous a pas entendu, rappelez-le.
  Тој не ве слушна, повикајте го повторно.
 2. Се јавува на телефон
  Ton père a téléphoné. Peux-tu le rappeler ?
  Ѕвонеше татко ти. Можеш ли да му се јавиш?
  Rappelle-moi dès que tu peux.
  Јави ми се веднаш штом ќе можеш.
 3. Повикува назад некоја личност која си оди , заминува
  Je m’en allais lorsqu’il m’a rappelé.
  Заминував кога тој ме викна назад.
 4. отповикува, враќа назад некој што бил пратен да извршува некоја фунција или работа
  En décembre, Japon a rappelé son ambassadeur en Colombie.
  Во декември Јапонија го отповика својот амбасадор од Колумбија.
 5. потсетува
  Tu me la rappelles.
  Ме потсетуваш на неа.
  Ces lieux me rappellent mon enfance.
  Овие места ме потсетуваат на моето детство.
 6. (повратен глагол) се сеќава, памти
  Je ne me rappelle pas quand je me suis sentie aussi bien.
  Не се сеќавам кога се чувствував толку добро.
  Je me rappelle la dernière fois que je l'ai vue.
  Се сеќавам, на последен пат кога ја видов.

изведени поими

[уреди]

rappeler à l'ordre

поврзани поими

[уреди]

rappel

rappelé