Прејди на содржината

porter

Од Викиречник
Франција Француски

изговор

[уреди]

porter

глагол

[уреди]

porter

 1. носи
  Certaines personnes croient que le numéro treize porte le malheur.
  Некои луѓе веруваат дека бројот тринаесет носи лоша среќа.
  Il ne porte jamais d’argent sur lui.
  Тој никогаш не носи пари на себе.
 2. облекува, носи - кога се работи за облека
  Elle porte une robe simple de femme.
  Таа е облечена во едноставен женски фустан.
  Il porte des chaussures taille 44.
  Тој носи чевли број 44.
 3. држи - Кога се однесува за делови од телото
  Porter la tête haute.
  Држете ја главата високо.
 4. однесува, пренесува
  Aide-moi à porter cette table dans l'autre pièce.
  Помогни ми да ја однесам масата во другата соба.
 5. (Преоден глагол со sur)- се однесува на, има врска со, се занимава со
  Sur quoi portait la question ?
  На што се однесуваше прашањето?
  Cet examen porte sur la géographie.
  Овој испит е по географија.
 6. (Повратен глагол se porter)- се чувствува
  Je me porte mieux.
  Се чувствувам подобро.