passer

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

passer

глагол[уреди]

passer

 1. поминува
  Nous avons passé la frontière française.
  Ние ја поминавме француската граница.
  Elle a passé la journée à ne rien faire.
  Таа го помина денот без да прави ништо.
 2. преминува
  Sa place, son emploi doit passer à son fils.
  Неговото место, неговата работа мора да премине на неговиот син.
 3. Да отидеш во нечија куќа,да застанеш, да посетиш
  Je passerai chez vous ce soir en allant au théâtre.
  Вечерва, на пат кон театарот, ќе застанам кај вас .
 4. подава
  Passe-moi le sel, s’il te plaît.
  Подај ми ја солта, те молам.
 5. Да биде примен на работа, да постане нешто, да положи нешто
  Il est passé sous-chef.
  Тој стана заменик шеф.
  Gabriel a passé ses examens la semaine dernière.
  Габриел ги полагаше неговите испити минатата недела.
 6. облекува
  Pendant qu'il passait son pantalon, une idée ingénieuse lui illumina le cerveau.
  Додека ги облекуваше панталоните, во мозокот му светна една генијална идеја.
 7. прикажува, изведува
  Tu sais quel film passe ce soir ?
  Знаеш ли кој филм се прикажува вечерва?
 8. процедува
  Passer le café dans un filtre.
  Процедете го кафето преку филтер
 9. просејува
  Passer de la farine au tamis.
  Просејте го брашното низ сито.