paramedik

Од Викиречник

Болничарот (формално познат како техничар за брза помош и итна помош) е дефиниран како клуч за животниот синџир во службите за итна медицинска помош и го сочинува најважниот дел од итна медицинска помош пред болницата; Обично здравствениот работник е тој што прв реагира на критично болен пациент или повредено лице.

Во прилог на болничари во амбулантни возила низ светот; АТТ (Техничар за итна медицинска помош), лекари и друг персонал се на должност.

Должности, овластувања и одговорности[уреди]

Болничарите се првите луѓе кои пристигнуваат на местото на настанот со брза помош.Должноста на болничарите е; Да се ​​процени состојбата на пациентот или повреденото лице. Започнување на соодветен третман на местото на настанот според состојбата на пациентот или повреденото лице (оксигенска терапија, облекување, интубација, CPR, интравенски, интракоскени апликации итн.). По контактирање на Центарот за команда и контрола и евалуација на соодветните болници според состојбата на пациентот или повредениот, продолжување на лекувањето на пат и доставување на пациентот до тимот за Итна помош на болницата со направените пријави. Болничарите, освен Лекарите, се единствените одобрени лица овластени да користат разни наркотични и седативни лекови, различни во секоја земја.[3] Во светот се користат два вида модели на итна медицина. Тоа се англо-американските и француско-германските модели. Во англо-американскиот модел, болничарите се оние што одлучуваат. Во француско-германскиот модел, грижата за брза помош ја вршат Доктори. Во некои земји, како што е Германија, болничарите работат на терен за поддршка и помош на лекарите.

исто така види[уреди]

Фелдшер

Извор[уреди]

↑ „Архивирана копија“. Архивирано од оригиналот на 20 декември 2022 година. Пристапено на 20 декември 2022 година. ↑ „Општ опис на улогата на болничарите“. Архивирано од оригиналот на 16 август 2012 година. ↑ „Модели за итни здравствени состојби“. Архивирано од оригиналот на 25 март 2020 година. ↑ „Итна медицинска помош во Германија“. Архивирано од оригиналот на 28 август 2020 година.