juste

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

juste

придавка[уреди]

juste

 1. Кога зборуваме за личност - праведен, разумен, фер
  ... je te sais un homme juste.
  ... те знам како праведен човек.
 2. Кога зборуваме за некоја работа тоа е нешто што одговара на некоја норма или стандард - добар, соодветен, вистински
  on dit avec juste raison que
  со добра причина велиме дека
  Si je ne suis pas arrivé, attends-moi; mais, j'espère être rendu à l'heure juste
  Ако не сум пристигнат, почекај ме, но се надевам дека ќе се вратам во вистинско време.
 3. тесно
  Cette veste est un peu juste.
  Оваа јакна е малку тесна


прилог[уреди]

juste

 1. Во согласност со реалноста, како што е соодветно, без грешка - точен, прецизен
  C'est juste là!
  Тоа е точно тука.
 2. Точно, но не повеќе; само, едвај
  Je veux juste un œuf.
  Сакам само едно јајце.