izvor

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Село Извор-Велес


Местоположба и главни карактеристики

Селото Извор се наоѓа во близина на градот Велес и од него е оддалечен 25km. Тоа е специфично по изворот што се наоѓа во центарот на селото и од него во зимскиот период извира топла вода, а додека пак на лето од него извира многу ладна вода.


Легенда

Легендата вели дека во време на турското ропство се наоѓала маслинка на местото каде што денес се наоѓа изворот. Но еден ден дувнало силен ветер и маслинката била искорната од силниот ветер и од тоа место почнало да извира вода. Бегот на селото, кој имал куќа во близина на изворот наредил да се направи мал базент и во него да се собира водата. Но тој уште кажал дека никој не смее да пие од таа вода и ако фати некој како пие, тој човек ќе биде погубен. Некои луѓе успеале да се напијат од водата и да се спасат, ама имало и луѓе кои биле убиени. Со населувањето на македонци во близина на изворот дошло до протерување на големиот турски бег и неговата војска. Па така се населиле повеќе македонци, кои со заеднички сили направиле поголем базент и од него можело да пие кој што сака. Тој базент и ден денес постои само е обновен.


Економија

Населението претежно се занимава со одгледување на земјоделски производи(раноградинарски), но покрај нив се застапени и житните култури. Исто така застапено е одгледување на лозје од кое се прави вино и ракија, но за домашно произвотство. Голем дел од населението се занимава со тутун.


Демографија

Во селото живеат околу 400 жители и сите се македонска националност


Опшествени институции

ПОУ„Петре Поп-Арсов“

Црква „Св.Атанасиј“-православна црква

Манастир „Св.Атанасиј“