falloir

Од Викиречник
Франција Француски

изговор[уреди]

falloir

глагол[уреди]

falloir (неправилен глагол)


 1. треба
  Il ne faut pas que tu dises ça.
  Тоа не треба да го кажуваш.
  Il me faut savoir.
  Треба да знам.
  Il me faut une chambre.
  Ми треба соба.
 2. мора
  Il faut que j'y aille.
  Морам да одам.
  Il nous faut décider.
  Мора да одлучиме.

забелешка[уреди]

Овој глагол е неправилен и безличен. Се менува само во трето лице еднина.